Potravinová (ne)soběstačnost ČR a negativní dopady potravinových kvót
K pozměňovacímu návrhu skupiny poslanců k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích (dále „Návrh„) jsme se již podrobně vyjadřovali, a to v článku v rubrice „Aktuality a Publikace“ i v navazující rubrice „Otázky a Odpovědi„.
V tomto příspěvku navazujeme na podrobnou analýzu potravinové soběstačnosti ČR a negativních dopadů zavedení potravinových kvót, již jsme v rámci činnosti Asociace pro férový trh připravili, a zodpovídáme některé vaše dotazy.
Co znamená pojem “potravinová soběstačnost”?
Potravinová soběstačnost se vztahuje ke schopnosti státu uživit své obyvatelstvo, pokud dojde k situaci, kdy nebude možné přijímat import potravin z ostatních zdrojů.
Zjednodušeně řečeno to, že je země soběstačná ve vztahu k určitým potravinám znamená, že má jejich dostatečnou výrobu na pokrytí spotřeby svých obyvatel, aniž by potřebovala “pomoc” z cizích zdrojů.
Je Česká republika potravinově soběstačná?
Není ani z daleka. Celková potravinová soběstačnost České republiky se pohybuje kolem 40 %.
Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, “Situačních a výhledových zpráv” Ministerstva zemědělství, a jak je blíže popsáno v podrobné kvantitativní analýze připravené Asociací pro férový trh (zde), Česká republika není schopna vlastní výrobou pokrýt spotřebu svých obyvatel ani v základních potravinách.
V produkci masa je Česká republika soběstačná pouze v produkci hovězího a skopového (100-103 %), u zbylých druhů masa se soběstačnost pohybuje okolo 50-60 %. V produkci čerstvé zeleniny a ovoce se soběstačnost pohybuje kolem 40 %. V produkci mléka je Česká republika soběstačná na 80-90 %. A nakonec například droždí, na něž se má Novela též vztahovat, se v České republice vůbec nevyrábí, a to již 15 let.
Jaké bude mít dopady snaha o zvýšení potravinové soběstačnosti pomocí stanovení kvót?
Vzhledem k tomu, že je Česká republika momentálně nesoběstačná ve velké většině potravin, Novela nadělá více škody než užitku.
Především, pokud bude Novela přijata v současné situaci, dojte k razantnímu omezení sortimentu. Jak píšeme výše, Česká republika není vůbec schopna vyprodukovat všechny potraviny dotčené Novelou v dostatečném množství, jež by pokrylo spotřebu.
S tím souvisí i dopad na kvalitu potravin, neboť v omezením soutěže na trhu dojde k tomu, že výrobci nebudou tlačeni k investicím do know-how, výroby, zemědělství a obecně kvality výrobků. Přitom pokud bude nutné udržovat vývoz potravin do zahraničí ve stejném objemu, jako je nyní, může dojít k tomu, že se budou ponechávat kvalitní potraviny pro účely vývozu do zahraniční, kde za takové potraviny bude možné utržit více peněz a nekvalitní zbytková produkce bude zůstávat ke konzumaci českým spotřebitelům.
Stejně tak zejména v důsledku eliminace zahraničních soutěžitelů na českém trhu porostou i ceny na jednotlivé druhy potravin.
Zavedení povinných kvót na české potraviny tak povede k několika zásadním praktickým problémům a bude mít významný negativní dopad jak na spotřebitele, tak i na menší zemědělce, které by měls naopak podpořit.